Cari Tajuk Yang Di Cari

Rabu, 17 Julai 2013

Panas!!! Rakyat Terengganu Jawab Pembohongan Mat Said..

Rumah penduduk dibina di penempatan berkelompok di Kampung Lay Out (Beris Lampu).

Tanah: Rakyat nafi dakwaan Ahmad Said

BESUT: Dakwaan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said kononnya tidak ada hitam putih tanah dilulus kerajaan negeri kepada rakyat semasa ditadbir PAS dinafikan penduduk.

Ada di antara mereka memberitahu sudah membayar lebih RM300 pada 2002 sebagai bayaran awal untuk mendapat hak milik secara sah.

Mereka juga sudah mengisi borang permohonan tanah dan pegawai penempatan dari Pejabat Daerah Besut telah mengukur kawasan berkenaan.

Di Kampung Padang Luas Dalam kawasan seluas tiga ekar diberi kepada penduduk yang layak. Setiap lot seluas hampir suku ekar.

Seorang penduduk Hussin Abdullah, 71 dari Kampung Padang Luas berkata, tanah tersebut dilulus lesen menduduki sementara (TOL).

“Saya telah menjelaskan sebahagian untuk bayaran premium dan telah membina pagar di sekeliling lot berkenaan. Hanya tunggu duit mencukupi untuk dibuat rumah,” katanya di sini.

Malah kata beliau ada penduduk lain yang sudah membina rumah di lot berkenaan.

Ahmad dalam laporan media hari ini mendakwa tidak ada hitam putih dikeluarkan kerajaan PAS ketika mentadbir Terengganu pada 1999-2004 terhadap tanah yang diberi kepada rakyat.

Sebelum ini media oposisi mendedahkan tanah yang pernah diluluskan kerajaan PAS di Kampung Lay Out (Beris Lampu), Tok Saboh dirampas semula kerajaan BN Terengganu selepas menerajui negeri itu pada 2004.

Pada akhir tahun lepas lima rumah penduduk yang dibina di penempatan berkelompok tersebut diroboh kerajaan menggunakan jentolak.

Seorang penduduk di Tok Saboh, Ismail Idris, 63 memberitahu Pengarah Tanah dan Galian Terengganu, Datuk Tengku Hassan Tengku Omar pernah memberitahu kelulusan tanah diberi kerajaan PAS adalah sah mengikut peraturan.

Manakala pada persidangan media hari ini Tengku Hassan yang juga Adun Ledang mendedahkan kerajaan PAS berjaya mengukur kira-kira 60,000 lot rumah dan pertanian untuk diagih kepada rakyat ketika itu.

Menurutnya tanah yang diberi kepada rakyat di Kuala Besut diberi secara TOL, bagimanapun malangnya dibatalkan kerajaan BN tanpa apa-apa sebab yang munasabah.

HarakahDaily
Comments
0 Comments

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

P.R.O - fm

Jom Pakat Derma Kepada Kami Dengan Klik..Iklan ini...

Catatan Popular P.R.O

Senarai Blog Geng2